Topinambur i chipsy ziemniaczane z solona musztarda

yam-1804451_960_720

Do przygotowania dwóch porcji będziesz potrzebował następujących składników: soloną musztardę, 1 łyżki soli morskiej, karczochów i chipsów, oleju roślinnego, do głębokiego smażenia, 2/3 funta woskowych ziemniaków w cienkich plasterkach i 2/3 funta jerozolimskich karczochów w cienkich plasterkach. Do zrobienia solonej musztardy, musisz umieścić nasiona gorczycy w małej patelni na średnim ogniu i gotować, mieszając, przez 1-2 minuty, aż będzie pachnące. Umieść nasiona gorczycy i sól w moździerzu i ucieraj z tłuczkiem, aż się połączy. Odłóż na bok.
Teraz wypełnij duży rondel do połowy olejem i grzej na średnim ogniu, aż temperatura podskoczy do 350 stopni Fahrenheita na termometrze głębokiego smażenia.

Ugotuj ziemniaki, w partiach, przez 2-3 minuty lub do momentu, gdy będą złociste i chrupiące. Upuść na papierowe ręczniki. Gotuj karczochy, w partiach, przez 3-4 minuty lub do momentu, gdy będą złociste i chrupiące. Połóż na papierowych ręcznikach. Posyp teraz solą frytki z musztardą i natychmiast podawaj. Uwaga kucharska! Ziemniaki i topinambur może być pokrojony wcześniej i przechowywany w oddzielnych miseczkach pokrytych wodą, aby upewnić się, że nie brązowieje.
Tylko pamiętaj, aby je dobrze osuszyć przed gotowaniem. Użyj mandolinowej krajalnicy lub obieraczki do warzyw do cienkich plasterków chipsów.