Szaszłyki łososia polane miso

beer-1583984_960_720

Miso jest jednym z moich najnowszych ulubionych składników, dzięki ich charakterystycznemu smakowi. Szaszłyki będą pyszne dzięki tej specjalnej marynacie. Z odrobiną przypraw, mogą być one doskonałą i imponującą przystawką lub przekąską. Do ich przygotowania będziesz potrzebował następujących składników: 1/4 szklanki żółtej pasty miso, 2 łyżeczek proszku dashi, 2 łyżek mirin (japońskie wino ryżowe), 2 łyżeczek bardzo drobnego cukru, 1 1/4 funta filetów z łososia bez skóry, pokrojonych w cienkie plasterki, liście amarantu (opcjonalnie) do podania i shichimi togarashi do podania. Rozgrzej grill. Umieść miso, proszek dashi, mirin i cukier w misce i wymieszaj, aż się połączy.

Przełóż łososia na metalowe szaszłyki i umieść na dwóch dużych blachach do pieczenia, pokrytych folią aluminiową. Posmaruj każdą stronę łososia marynatą miso. Gotuj teraz łososia w dwóch partiach, przez 4 lat lub nabierze złotego koloru i lekko się zwęgli. Odstaw i opalaj. Ułóż teraz szaszłyki na talerzu z liśćmi amarantusa i posyp shischimi togarashi i podaj. Dashi w proszku to japońska zupa bulionowa. Jest ona dostępna w azjatyckim dziale w supermarketach i sklepach spożywczych azjatyckich. Z kolei shischimi togarashi to japońska mieszanka przypraw.
Jest ona dostępna w azjatyckim dziale w supermarketach i sklepach spożywczych azjatyckich.