Przyprawiony zielony sos tahini

pesto-2228269_960_720

Do przygotowania ośmiu porcji będziesz potrzebował następujących składników: 3 ząbki czosnku, rozgniecionych, 3/4 szklanki grubo posiekanej świeżej kolendry, 3/4 szklanki grubo posiekanej świeżej pietruszki, 1 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczki mielonej kozieradki, 2 łyżeczek soli koszernej, plus więcej, 1 szklanki tahini oraz 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny.

Umieść czosnek, kolendrę, pietruszkę, kminek, kozieradkę pospolitą i 2 łyżeczki soli w malakserze, aż w strukturze będzie podobne do pesto. Dodaj teraz tahini i sok z cytryny, proces musi trwać 30 sekund (mieszanina będzie bardzo gruba i szara). Przy pracującym silniku, stopniowo wlewaj 3/4 szklanki wody i kontynuuj działanie, dodając więcej wody, aby w razie potrzeby rozcieńczyć, aż sos będzie jasnozielony i o konsystencji śmietany.

Dopraw teraz solą. Sos może wytrzymać 6 godzin. Przechowuj go w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.