Pieczony kurczak z estragonem i cytryna – przygotowanie

food-2931447_960_720

Czas przygotowania tej smacznej potrawy to zaledwie 25 minut. Do jej przygotowania będziesz potrzebował 4 funtów kawałków kurczaka ze skórą i kością, 1 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, soli morskiej i zmielonego czarnego pieprzu, 10 małych gałązek estragonu, 1 łyżki drobno startej skórki z cytryny, 3 ząbków czosnku w plasterkach, 2 wiechci kopru (przyciętego i pokrojonego), 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,1/2 szklanki bulionu z kurczaka i plasterki z cytryny, które podamy obok na talerzyku.

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita. Podgrzej ciężkie, żaroodporne naczynie na kuchence na dużym ogniu.

Nacinaj skórę kurczaka w regularnych odstępach czasu, skrop olejem, posyp solą i pieprzem i wrzuć do powłoki. Dodaj do naczynia i gotuj przez 6-8 minut z każdej strony lub do czasu, aż się dobrze zarumieni. Zdejmij teraz patelni i odstaw. Dodaj skórkę z cytryny, estragon, czosnek i koper do naczynia i gotuj przez 2-3 minuty aż nabierze pięknego złotego koloru. Ponownie daj kurczaka do naczynia z winem i zostaw i doprowadź do wrzenia.
Włóż do piekarnika i piecz teraz 20-25 minut, aż kurczak się po prostu ugotuje. Podawaj z kawałkami cytryny.